Kennel van Muyzenberg

Met oog voor mens en dier

Over ons

 Wie zijn wij?

Wij zijn de familie Appelhof, het gezin achter de Van Muyzenberg kennel. Wij bestaan uit een gezin van vader, moeder, 3 dochters en een zoon. Alle kinderen hebben inmiddels het nest verlaten, maar zijn nog betrokken bij het hondengebeuren. Wij wonen in een klein huis met een grote, afgesloten tuin in Eexterveen (Drenthe).

Ervaring

In 2007 hebben wij met onze 1e 'echte' Drentsche Patrijs Ronja Nouska van Kromhof voor het eerst een nestje gekregen. Hier zijn  gezonde, levendige pups uit voortgekomen die allen een goed tehuis hebben gevonden. Door het enthousiasme wat wij voor het werk terug kregen zijn wij gemotiveerd geraakt om in 2011 voor een 2e nestje te kiezen.

Van dit 2e nestje van Ronja hebben wij zelf een pup gehouden met de naam ‘Freya’. Zij is vernoemd naar de Noorse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust.  Freya is een hond met een rustig, aanhankelijk en speels karakter. Zij heeft zo nu en dan haar eigen willetje, waar dit ras om bekend staat maar luistert doorgaans erg goed. Hier is veel tijd en energie in gestoken om er vervolgens een top gezinshond uit te halen. Met name dit zachte karakter heeft ons, na het overlijden van Ronja, doen besluiten er voor te kiezen ook met haar te gaan fokken.

Freya heeft vervolgens op 3 jarige leeftijd (2014) haar eerste nest geworpen. Hier zijn 7 gezonde pups uit voort gekomen. Ook deze Drenten hebben allemaal een fijn thuis gekregen, waarvan één naar Duitsland en één naar Londen. Zelf hebben wij van dit nest een reutje gehouden genaamd ‘Fedor’. Dit is onze 2e hond die bij ons thuis is blijven wonen. 

In 2017 heeft Freya haar 2e nest gekregen: 5 teefjes en 3 reutjes, welke eveneens weer nieuwe bazen blij hebben kunnen maken.

In 2019 hebben we na lang wikken en wegen toch besloten nog voor een laatste nestje met Freya te gaan. Het werd voor ons een zomer van warm weer, hard werken en zoeken van verkoeling. Maar wat weer een prachtige tijd van echt buiten leven en genieten van 5 ondernemende pups.

Medio maart 2020 heeft de zoon van Freya haar eerste nest, Fedor van Muyzenberg een dekking gedaan en hieruit zijn  10 mei  7 mooie pups geboren: 2 teefjes en 5 reutjes. We hebben 5 juli 2020 Fleur mogen toevoegen aan onze roedel. Een  zachtaardig alert dametje. Inmiddels heeft Fleur de benodigde gezondheidstesten (PRA, HD/ED) en beoordelingen gehad (waarvan 2 x uitmuntend) en hopen we begin 2023 bij haar een nest te mogen verwelkomen.

Socialiseren

Socialiseren is naast het ontvangen van vocht, voeding en aandacht het allerbelangrijkste voor jonge pups, gezien welk ras dan ook. In het eerste halve levensjaar van de hond is het van belang dat deze kennis maakt met allerlei nieuwe voorwerpen, omgevingen, dieren en mensen. Ze groeien op in huis. Wij nemen de pups minimaal 1x mee naar een hondengroep van de Hondenschool. Hier maken zij kennis met verschillende hondenrassen van alle soorten en maten. Dit zorgt er voor dat de hond later makkelijker kennis maakt met nieuwe honden en zo sociale vaardigheden meer eigen maakt. Daarnaast gaan wij met de pups uit wandelen, (niet verder dan toegestaan), langs koeien, paarden en andere dieren. Zo zullen zij ook kennis maken met voorbijkomend verkeer: auto’s, fietsers, brommers, tractors en overige verkeersdeelnemers. Als laatste is het voor de pups belangrijk dat zij veel verschillende mensen zien van verschillende leeftijden. Ook dit zorgt er voor dat de pups zich later makkelijker laten betasten door vreemden, wat weer handig is met kinderen, dierenarts bezoeken en mensen die op visite komen bij u thuis. 

Wij fokken volgens het Fokreglement van de rasvereniging (https://drentschepatrijshond.com/fokkerij/vereningingsfokreglement/). Bij het verkopen van de pups wordt er niet alleen naar de aanvraag gekeken. We proberen een inschatting te maken of de eventuele nieuwe eigenaren bij de pup passen en andersom. Leefomstandigheden en doel van de aanschaf spelen hierin een belangrijke rol.  We hopen op deze manier een bijdrage te leveren aan het dierenwelzijn en teleurstellingen voor alle partijen te voorkomen.